ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΤΙΜΟΣ

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”
Portrait of smiling teen girls in a park

ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τα κορίτσια επισκέπτονται έναν γυναικολόγο για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 13 και 15 ετών. Εάν βέβαια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να πάνε νωρίτερα.

 

Λόγοι για επίσκεψη

Περίοδος

Πολλές έφηβες έχουν ακανόνιστες περιόδους. Αν και αυτό είναι συχνά φυσιολογικό και ενδέχεται να μην απαιτείται παρέμβαση, τα κορίτσια θα πρέπει να αξιολογούνται εάν έχουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά για να επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή. Ένας ιατρός πρέπει επίσης να αξιολογήσει μια έφηβο εάν είναι 16 ετών και δεν της έχει έρθει ακόμη περίοδος.

Κολπίτιδα

Οι έφηβες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κολπίτιδα. Εάν υποψιάζονται ότι υπάρχει κολπίτιδα, πρέπει να προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε με παρασκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή. Ένας γυναικολόγος θα πρέπει να αξιολογήσει τα συμπτώματά τους εάν δεν επιλυθούν.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Εάν μια έφηβος είναι σεξουαλικά ενεργή, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο για να συζητήσει τη χρήση αντισυλληπτικών. Θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τον ιατρό για ΣΜΝ, εμβολιασμό για HPV και άλλα θέματα.

Τι να περιμένετε

Αρχική διαβούλευση

Η πρώτη επίσκεψη μιας εφήβου στον/στην γυναικολόγο της προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει τον/την γιατρό της, να συζητήσει κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και να κάνει ερωτήσεις.

Φυσική εξέταση

Η φυσική εξέταση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων και η αίσθηση της κοιλιάς ενώ η ασθενής είναι πλήρως ντυμένη. Οι περισσότερες έφηβοι με ακανόνιστες ή επώδυνες περιόδους μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς πυελική εξέταση, ειδικά εάν είναι ενεργές σεξουαλικά.

Πυελική εξέταση

Ορισμένες επισκέψεις απαιτούν πυελική εξέταση, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κολπικό παράπονο ή σύμπτωμα, ή εάν δεν έχει έρθει η περίοδος έως την ηλικία των 16 ετών. Οι γυναικολόγοι μπορούν συχνά να κάνουν εξετάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν δείγμα, κοιτάζοντας την ασθενή υπό διάφορες γωνίες που τους επιτρέπουν να οπτικοποιήσουν καλύτερα τον κόλπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ενημέρωση Covid - 19

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά μας

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας και ότι δεν πρέπει να διστάσετε να μας επισκεφθείτε για ιατρικό ζήτημα, για κάποια αλλαγή στην υγεία σας ή για προληπτική επίσκεψη

Στο ιατρείο μας, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της υγείας για όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν:

-Ζητούμε από τους ασθενείς να επισκεφθούν το γιατρό τους χωρίς συνοδό, εάν είναι δυνατόν
-Έλεγχος θερμοκρασίας για όλους όσους εισέρχονται στο ιατρείο
-Απομόνωση ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού, 

-Απαίτηση από όλους τους γιατρούς, τα μέλη του προσωπικού, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου
-Αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης για όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό

Ως ασθενής, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο όταν πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού σας:

-Φορέστε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου. Δεν επιτρέπονται τα αξεσουάρ τύπου φουλάρια, κασκόλ, τα οποία μπορούν να τραβηχτούν πάνω από το στόμα και τη μύτη.
-Τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.
-Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν και μετά την επίσκεψή σας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες στο γραφείο, όπως πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού