ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΤΙΜΟΣ

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου
Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Portrait of smiling teen girls in a park

ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τα κορίτσια επισκέπτονται έναν γυναικολόγο για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 13 και 15 ετών. Εάν βέβαια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να πάνε νωρίτερα.

 

Λόγοι για επίσκεψη

Περίοδος

Πολλές έφηβες έχουν ακανόνιστες περιόδους. Αν και αυτό είναι συχνά φυσιολογικό και ενδέχεται να μην απαιτείται παρέμβαση, τα κορίτσια θα πρέπει να αξιολογούνται εάν έχουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά για να επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή. Ένας ιατρός πρέπει επίσης να αξιολογήσει μια έφηβο εάν είναι 16 ετών και δεν της έχει έρθει ακόμη περίοδος.

Κολπίτιδα

Οι έφηβες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κολπίτιδα. Εάν υποψιάζονται ότι υπάρχει κολπίτιδα, πρέπει να προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε με παρασκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή. Ένας γυναικολόγος θα πρέπει να αξιολογήσει τα συμπτώματά τους εάν δεν επιλυθούν.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Εάν μια έφηβος είναι σεξουαλικά ενεργή, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο για να συζητήσει τη χρήση αντισυλληπτικών. Θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τον ιατρό για ΣΜΝ, εμβολιασμό για HPV και άλλα θέματα.

Τι να περιμένετε

Αρχική διαβούλευση

Η πρώτη επίσκεψη μιας εφήβου στον/στην γυναικολόγο της προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει τον/την γιατρό της, να συζητήσει κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και να κάνει ερωτήσεις.

Φυσική εξέταση

Η φυσική εξέταση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων και η αίσθηση της κοιλιάς ενώ η ασθενής είναι πλήρως ντυμένη. Οι περισσότερες έφηβοι με ακανόνιστες ή επώδυνες περιόδους μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς πυελική εξέταση, ειδικά εάν είναι ενεργές σεξουαλικά.

Πυελική εξέταση

Ορισμένες επισκέψεις απαιτούν πυελική εξέταση, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κολπικό παράπονο ή σύμπτωμα, ή εάν δεν έχει έρθει η περίοδος έως την ηλικία των 16 ετών. Οι γυναικολόγοι μπορούν συχνά να κάνουν εξετάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν δείγμα, κοιτάζοντας την ασθενή υπό διάφορες γωνίες που τους επιτρέπουν να οπτικοποιήσουν καλύτερα τον κόλπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού