ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Gynecological room at the hospital

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ

Ένας γιατρός γυναικολόγος είναι ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης που εστιάζει στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας από την πρώιμη ενήλικη ζωή έως την τρίτη ηλικία. Ασχολείται με την έναρξη του αναπαραγωγικού συστήματος και τις ανατομικές διαφοροποιήσεις των γεννητικών οργάνων, με τους περιοδικούς ελέγχους, δηλαδή τεστ ΠΑΠ, την παθολογία- λειτουργική ή  ανατομική- σε κορίτσια αναπαραγωγικής ηλικίας και την όποια μεταγενέστερη παθολογία του γεννητικού συστήματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. 

Ο γυναικολόγος θα διαγνώσει ασθένειες ή καταστάσεις και θα προγραμματίσει θεραπείες. Κάθε γυναίκα πρέπει να αρχίσει να επισκέπτεται έναν γυναικολόγο πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ώστε να λάβει συμβουλές περιποίησης των εξωτερικών γεννητικών οργάνων – όπως και σεξουαλικού τύπου καθοδήγησης, πχ αντισύλληψη, επίσκεψη που μπορεί να περιλαμβάνει μόνο συζήτηση, χωρίς να απαιτείται απαραιτήτως γυναικολογική εξέταση η οποία θα πρέπει να λάβει χώρα εντός μηνός από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προγραμματίσετε την καλύτερη περίοδο για επίσκεψη σε γυναικολόγο:

Μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος: Η καλύτερη περίοδος στον μηνιαίο κύκλο μιας γυναίκας για να δει τον γυναικολόγο είναι λίγο πριν τη μέση (8η με 12η μέρα περιόδου)  Ο καταμήνιος κύκλος πολλών γυναικών είναι ακανόνιστος, επομένως ίσως είναι καλύτερο να τηλεφωνήσετε για να ενημερώσετε το ιατρείο με τη πρώτη μέρα της περιόδου. Μπορεί να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε κάποια ευελιξία στον προγραμματισμό των ραντεβού.

Χωρίς Ενδοκολπικό Καθαρισμό: Συνιστάται ότι η ασθενής δεν πρέπει να κάνει ενδοκολπικές πλύσεις. Το σώμα έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζεται φυσικά και τα τεχνητά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων(συνιστάται η καθαριότητα των εξωτερικών οργάνων για λόγους υγιεινής. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σχετικά με το θέμα.

Καμία πρόσφατη σεξουαλική επαφή. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να διαταράξει τα εργαστηριακά αποτελέσματα, τα οποία θα εμφανιστούν στην εξέταση. Είναι προτιμότερο να απέχετε από το σεξ για 48 ώρες πριν από το ραντεβού.

Οποιοσδήποτε ασυνήθιστος πόνος: Εάν μια γυναίκα αισθάνεται ασυνήθιστο πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων της ή στο εσωτερικό αναπαραγωγικό σύστημα, πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο. Ο πόνος είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή: Εάν μια ασθενής εμφανίσει αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή, πρέπει να το γνωστοποιήσει στον γιατρό της. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό.

Ακανόνιστη περίοδος : Εάν μια γυναίκα χάσει μηνιαίες περιόδους, πρέπει να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Η διακοπή της εμμήνου ρύσεως μπορεί να συμβεί λόγω εγκυμοσύνης, στρες, εμμηνόπαυσης ή άλλων αιτιών.

Σεξ χωρίς προφύλαξη με τυχαίο σύντροφο: Εάν ένα άτομο κάνει σεξ χωρίς προστασία, πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο για διάφορα ΣΜΝ. Συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να κλιμακωθεί. 

Εγκυμοσύνη: Εάν μια γυναίκα αποδειχθεί ότι είναι έγκυος, θα πρέπει να δει έναν Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, όχι απλώς έναν Γυναικολόγο. Ο μαιευτήρας είναι ο γιατρός που θα εξετάσει την εγκυμοσύνη. Μηνιαίες εξετάσεις, υπερηχογράφημα, βιταμίνες και άσκηση θα είναι όλα απαραίτητα για την υποστήριξη της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου.

Ετήσιες εξετάσεις: Το τεστ Παπανικολάου, οι εξετάσεις μαστού και οι πυελικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε τακτική ετήσια βάση για να διατηρείται μια γυναίκα σε καλή υγεία.

Μια γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο όχι μόνο όταν παρουσιαστεί κάποια ασθένεια, αλλά ακόμα και όταν είναι υγιής. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις αλλά και να πραγματοποιείτε έκτακτες επισκέψεις όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
  • Μαρία: Χαίρετε, πώς θα μπορούσα να σας εξηπερετήσω;

Πληκτρολογή ...

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού