ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HPV;

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Papilloma Virus. HPV

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HPV;

HPV

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας τύπος ιού που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μόνο στις γυναίκες. Είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω του στοματικού, του πρωκτικού και του κολπικού σεξ. Υπάρχουν διάφορα στελέχη του ιού -περίπου 200 στον αριθμό- που επηρεάζουν ειδικά τις γεννητικές περιοχές. Το εμβόλιο για τον HPV μπορεί να αποτρέψει και να μειώσει την ευαισθησία στον ιό.  ο HPV χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές στην υγεία. Διαφορετικά στελέχη του ιού προκαλούν διαφορετικές επιπλοκές στην υγεία. 

 

Ποιος είναι απαραίτητο να κάνει το εμβόλιο για τον HPV;

Ο εμβολιασμός κατά του ιού είναι απαραίτητος για όλους, ιδιαίτερα για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα. Το εμβόλιο για τον HPV είναι καλύτερο να χορηγείται σε νεαρά άτομα πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά. Είναι ακόμα αποτελεσματικό για άτομα που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν σεξ αλλά δεν έχουν προσβληθεί από κανέναν τύπο ιού.

Οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV συνιστάται επίσης να κάνουν τακτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας, επειδή τα διαθέσιμα εμβόλια δεν προστατεύουν από όλα τα στελέχη του ιού.

 

Ποιος δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο για τον HPV;

Ενώ είναι ασφαλές για όλους να εμβολιαστούν κατά του HPV, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων που δεν πρέπει να κάνουν αυτό το εμβόλιο:

 

 • Γυναίκες που είναι έγκυες.
 • Άτομα που ήταν αλλεργικά σε προηγούμενες δόσεις του εμβολίου.
 • Άτομα που είναι αλλεργικά στα συστατικά του εμβολίου γενικά.
 • Άτομα που λαμβάνουν διαφορετικά/ειδικά φάρμακα.

 

Πότε πρέπει να κάνω τεστ για τον HPV;

Κάντε ένα τεστ HPV στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

 • Όταν εμφανίζονται κονδυλώματα  στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Όταν ανιχνεύονται μη φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας σε τεστ Παπανικολάου .

 

Πόσο καιρό προσφέρει προστασία το εμβόλιο για τον HPV;

Το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι της μόλυνσης από τον HPV για τουλάχιστον 10 χρόνια, αν και η ανοσία αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο.

Το εμβόλιο για τον HPV δεν προστατεύει από όλους τους τύπους HPV που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επομένως είναι σημαντικό οι γυναίκες να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του εμβολιασμού;

Τα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζουν παρενέργειες όταν εμβολιάζονται. Λίγα άτομα μπορεί να έχουν τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

 • Ναυτία
 • Ζάλη
 • Πυρετός
 • Πόνος
 • Κνησμός
 • Οίδημα στο σημείο της ένεσης

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε το  εμβόλιο για τον HPV;

Το εμβόλιο για τον HPV είναι πολύ αποτελεσματικό πριν ξεκινήσετε την εφηβεία, καθώς αυτή είναι η εποχή που το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ισχυρότερο. Ωστόσο, μετά από αυτήν την ηλικία, το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό, επομένως συνιστούμε σε όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα να εμβολιαστούν.

Εάν έχω ήδη μολυνθεί από τον HPV, πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν θα το προσέξουν ποτέ, γιατί ο ιός δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί. Το εμβόλιο  για τον HPV δεν μπορεί να αποτρέψει μια λοίμωξη HPV που μπορεί να έχετε ήδη. Ωστόσο, θα αποφύγετε τη μόλυνση με άλλους τύπους HPV και θα αποτρέψει περαιτέρω την επαναμόλυνση. Εάν είστε θετικοί στον HPV, μπορεί να είναι ακόμα ωφέλιμο να κάνετε το εμβόλιο.

Εάν το παιδί μου δεν είναι σεξουαλικά ενεργό, πρέπει να κάνει εμβόλιο για τον HPV;

Παρόλο που το παιδί σας δεν είναι σεξουαλικά ενεργό, το εμβόλιο για τον HPV θα προστατεύσει το παιδί σας όταν γίνει σεξουαλικά ενεργό και αν όχι, τότε το εμβόλιο δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού