Ταξιδεύοντας ενώ είστε έγκυος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Ταξιδεύοντας ενώ είστε έγκυος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε ακόμα να κάνετε πολλά από τα πράγματα που απολαύσατε πριν μείνετε έγκυος, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού. Εδώ, θέλουμε να μοιραστούμε μερικές συμβουλές για το πώς να κάνετε την ταξιδιωτική σας εμπειρία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασφαλέστερη και πιο άνετη.  

 

 

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η καλύτερη στιγμή για ένα ταξίδι είναι το δεύτερο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, έχει περάσει η ναυτία των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης , δεν θα έχετε την κόπωση που μπορεί να έρθει στα μεταγενέστερα στάδια και η κοιλιά σας θα εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορείτε να κινείστε αρκετά εύκολα. 

Κάποιες αεροπορικές εταιρείες θα σας ζητήσουν να πάρετε μια επιστολή από το γιατρό σας που να αναφέρει πόσων εβδομάδων είστε όταν πετάτε. Προτείνουμε μια τέτοια επιστολή να περιλαμβάνει επίσης:

  • Τη πιθανή ημερομηνία τοκετού
  • Παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό ή μαιευτικές επιπλοκές, εάν υπάρχουν

Σημειώστε ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν σε έγκυες γυναίκες να πετούν μόνο έως 3ς εβδομάδες κύησης (32 εβδομάδες για δίδυμες εγκυμοσύνες).

 

 

 

Αεροπλάνο, τρένο ή αυτοκίνητο: ποια είναι η καλύτερη επιλογή για ταξίδια ενώ είστε έγκυος

Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να είναι καλύτερο να επιλέξετε μια σύντομη πτήση παρά ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο, καθώς ο κίνδυνος για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση  (DVT) είναι υψηλότερος όταν κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

 

 

 

Εγκυμοσύνη και ταξίδια: υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε;

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή, υπάρχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε. 

 

 

 

Χαμηλή πίεση στην καμπίνα του αεροπλάνου

Λόγω της μειωμένης πίεσης έξω, το αίμα σας μεταφέρει λιγότερο οξυγόνο κατά την πτήση. Αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση εάν είστε απόλυτα υγιείς. Ωστόσο, αυτός ο παράγοντας κινδύνου μπορεί να είναι σημαντικός για τις έγκυες γυναίκες με επίπεδο αιμοσφαιρίνης (Hb) 4,65 χιλιοστά ανά λίτρο ή λιγότερο και για εκείνες που έχουν σοβαρή αναπνευστική ή καρδιακή πάθηση ή είχαν πρόσφατα δρεπανοκυτταρική κρίση.

Η μειωμένη βαρομετρική πίεση στα αεροπλάνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρινική συμφόρηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και προβλήματα στα αυτιά, ειδικά εάν έχετε ιγμορίτιδα ή λοίμωξη του αυτιού(ωτίτιδα).

 

Θρόμβοι αίματος

Η μειωμένη κινητικότητα αυξάνει τον κίνδυνο πήξης του αίματος . Τα ακόλουθα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων:

  • Φοράτε καλά τοποθετημένες κάλτσες συμπίεσης όταν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένες πίνοντας άφθονο νερό.
  • Αποφύγετε να πίνετε πολλά καφεϊνούχα ποτά και αλκοόλ , καθώς αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.
  • Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να περπατήσετε κάθε 30 λεπτά. Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κανονίστε διαλείμματα ανάπαυσης και κάντε σύντομες βόλτες. 
  • Ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη λήψη αραιωτικών αίματος όπως ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH) εάν έχετε επιπλέον παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβων αίματος και εάν ο γιατρός σας το εγκρίνει.

 

 

 

Μεταδοτικές ασθένειες

Όταν ταξιδεύετε σε συγκεκριμένους προορισμούς, είναι πιθανό να υπάρχουν ενδημικές λοιμώξεις σε αυτές τις περιοχές. Μπορείτε να εμβολιαστείτε εκ των προτέρων για να αποφύγετε ορισμένες λοιμώξεις, ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγετε το ταξίδι σε τέτοιες χώρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι οργανισμοί υγείας, όπως ο ΠΟΥ και η ACOG, συμβουλεύουν οι έγκυες να μην επισκέπτονται χώρες όπου μπορεί κανείς να προσβληθεί από τον ιό Zika. Αυτός ο ιός είναι επικίνδυνος για το έμβρυο και εξακολουθεί να μην υπάρχει εμβόλιο.

Σε περιοχές όπου υπάρχει ελονοσία, είναι σημαντικό να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών καλύπτοντας το δέρμα σας μεταξύ του σούρουπου και της αυγής, εφαρμόζοντας εντομοαπωθητικό στο εκτεθειμένο δέρμα.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα ταξίδια σας και να τους ενημερώσετε για τυχόν ασθένειες που είχατε ενώ ταξιδεύατε.

 

 

 

Συμπέρασμα

Το ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γενικά ασφαλές. Όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας, σκεφτείτε πρώτα την άνεσή σας και ορίστε επιλογές που θα κάνουν την εμπειρία σας πιο ομαλή. Η εγκυμοσύνη και το ταξίδι μπορούν να συνδυαστούν και οι απλοί κανόνες ασφαλείας θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το ταξίδι σας!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)  είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινολογικές διαταραχές στη γυναίκα που επηρεάζει τον τρόπο
Πότε πρέπει να κάνεις ένα  Τεστ Παπ  και γιατί πρέπει να το επαναλαμβάνεις τακτικά
Γνωρίζετε τι είναι το Τεστ Παπ και γιατί χρειάζεται να το κάνετε τακτικά; Είναι λοιπόν ένα από τα πιο
Ύπνος κατά την εγκυμοσύνη
Περίπου το 50 τοις εκατό των εγκύων εμφανίζουν μείωση της ποιότητας του ύπνου, ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο. Ακόμα κι
Στάδια του τοκετού 
Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία. Να τι να περιμένετε στα τρία στάδια του τοκετού και της γέννησης –
Εμμηνόπαυση
Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση; Η έναρξη της εμμηνόπαυσης τοποθετείται χρονικά δώδεκα μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί
Η εξέταση στον Γυναικολόγο
Η εξέταση Ο γιατρός σας οφείλει να αφιερώνει χρόνο στην εξέτασή σας. Η τυπική γυναικολογική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει
Γυναικολόγος: Οι 10 Ερωτήσεις Της Ντροπής
1. Όταν έχω περίοδο, επιτρέπεται να κάνω σεξ; Εξαρτάται από το πώς αισθάνεσαι: Αν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία και ταυτόχρονα πόνος
Συμπτώματα που πρέπει να σε οδηγήσουν οπωσδήποτε στον γυναικολόγο
Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνά σου απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Επειδή όμως δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις

Ενημέρωση για τον Covid - 19

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά μας


Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας και ότι δεν πρέπει να διστάσετε να μας επισκεφθείτε για ιατρικό ζήτημα, για κάποια αλλαγή στην υγεία σας ή για προληπτική επίσκεψη

Στο ιατρείο μας, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της ασφάλειας για όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν:

 

-Ζητούμε από τους ασθενείς να επισκεφθούν το γιατρό τους χωρίς σύντροφο, εάν είναι δυνατόν
-Έλεγχος για όλους που εισέρχονται 
-Απομόνωση ασθενών με συμπτώματα κοροναϊού, 
-Απαίτηση από όλους τους γιατρούς, τα μέλη του προσωπικού, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου
-Αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης για όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό

Ως ασθενής, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο όταν πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού σας:


-Φορέστε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου. Δεν επιτρέπονται μάσκες με μικρές πλαστικές βαλβίδες. Ενώ προστατεύουν τον χρήστη, δεν προστατεύουν τους άλλους και θα σας ζητηθεί να φορέσετε διαφορετική μάσκα. Δεν επιτρέπονται επίσης τα αξεσουάρ τύπου φουλάρια, κασκόλ, τα οποίοι μπορούν να τραβηχτούν πάνω από το στόμα και τη μύτη.
-Τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.
-Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν και μετά την επίσκεψή σας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες στο γραφείο, όπως πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού