ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία. Να τι να περιμένετε στα τρία στάδια του τοκετού και της γέννησης – και τι μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε το σώμα σας

 

Ο τοκετός κάθε γυναίκας είναι μοναδικός, ακόμη και από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη. Μερικές φορές ο τοκετός τελειώνει σε λίγες ώρες. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκεί πολύ περισσότερο με αποτέλεσμα να δοκιμάζει τη σωματική και συναισθηματική αντοχή μιας μητέρας.

 

Δεν θα ξέρετε πώς θα εξελιχθεί ο τοκετός μέχρι να συμβεί. Μπορείτε, ωστόσο, να προετοιμαστείτε, κατανοώντας την τυπική ακολουθία των γεγονότων.

 

1ο στάδιο: Η διαστολή του τραχήλου

2ο στάδιο : Η κάθοδος του εμβρύου

3ο στάδιο : Η έξοδος του πλακούντα

 

Στάδιο 1:

Το πρώτο στάδιο του τοκετού και της γέννησης συμβαίνει όταν αρχίζετε να αισθάνεστε τακτικές συσπάσεις, οι οποίες προκαλούν τον τράχηλο να ανοίξει (διαστολή) και να μαλακώσει. Θα νιώσετε ήπιες, ακανόνιστες συσπάσεις. Αυτό επιτρέπει στο μωρό να μετακινηθεί στη σωστή θέση. Το πρώτο στάδιο είναι το μεγαλύτερο από τα τρία στάδια. Στην πραγματικότητα χωρίζεται σε δύο φάσεις – λανθάνουσα φάση και ενεργητική φάση.  Κατά τη διάρκεια της ενεργητικής φάσης, ο τράχηλος σας θα διασταλεί από 6 εκατοστά (cm) έως 10 cm. Οι συστολές σας θα γίνουν πιο δυνατές, πιο κοντά και τακτικές. Τα πόδια σας μπορεί να πάθουν κράμπες και να αισθανθείτε ναυτία. Εάν <<σπάσουν τα νερά σας>> ή αντιμετωπίσετε σημαντική κολπική αιμορραγία, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

 

Πόσο διαρκεί:

Το πρώτο στάδιο του τοκετού είναι απρόβλεπτο. Για μητέρες που γεννούν για πρώτη φορά, το μέσο μήκος κυμαίνεται από ώρες έως ημέρες. Είναι συχνά μικρότερο για τους επόμενους τοκετούς.

 

Τι μπορείτε να κάνετε:

Μέχρι να αυξηθούν οι συστολές σε συχνότητα και ένταση, εξαρτάται από εσάς. Για πολλές γυναίκες, Το πρώτο στάδιο του τοκετού δεν είναι ιδιαίτερα άβολο. Προσπαθήστε να μείνετε χαλαρές.

 

Για την διευκόλυνση του τοκετού κατά το πρώτο στάδιο μπορείτε να:

 

Κάνετε μια μικρή βόλτα

Κάνετε ντους ή μπάνιο

Ακούσeτε χαλαρωτική μουσική

Δοκιμάσeτε τεχνικές αναπνοής ή χαλάρωσης που διδάσκονται στην τάξη τοκετού

Δοκιμάσετε αλλαγή θέσεων

 

Στάδιο 2: Η γέννηση του μωρού σας

Το δεύτερο στάδιο του τοκετού ξεκινά από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαστολή (τελεία ή πλήρης) και ονομάζεται και «στάδιο καθόδου»

 

Πόσο διαρκεί:

Μπορεί να χρειαστούν από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες ή και περισσότερο για να ωθήσει το μωρό σας στον κόσμο. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο για τις μητέρες και τις γυναίκες που είχαν επισκληρίδιο.

 

Τι μπορείτε να κάνετε:

Σπρώξτε! Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες κατά τη διάρκεια κάθε συστολής για το πότε να σπρώξετε. Ή μπορεί να σας ζητηθεί να σπρώξετε όταν αισθάνεστε την ανάγκη.

Εάν είναι δυνατόν, πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις έως ότου βρείτε μια που αισθάνεται καλύτερα. Σε κάποιο σημείο, μπορεί να σας ζητηθεί να σπρώξετε πιο ήπια – ή καθόλου. Η επιβράδυνση δίνει στους κολπικούς ιστούς χρόνο να τεντωθούν αντί να πάθουν ζημιά. 

 

Μετά την έξοδο του κεφαλιού του μωρού σας, το υπόλοιπο σώμα του θα ακολουθήσει σύντομα. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ο μαιευτήρας θα κόψει τον ομφάλιο λώρο.

 

Στάδιο 3: Η έξοδος του πλακούντα

 

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, πιθανότατα θα αισθανθείτε μια μεγάλη αίσθηση ανακούφισης. Μπορεί να κρατάτε το μωρό στα χέρια σας ή στην κοιλιά σας. Νιώστε αυτή την μεγάλη στιγμή. Όμως πολλά ακόμα συμβαίνουν. Κατά το τρίτο στάδιο του τοκετού, γίνεται η έξοδος του πλακούντα.

 

Πόσο διαρκεί:

 Η  έξοδος του πλακούντας συνήθως διαρκεί από 5 έως 30 λεπτά, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε:

Χαλαρώστε! Μέχρι τώρα η εστίασή σας έχει μετατοπιστεί πιθανότατα στο μωρό σας. Μπορεί να αγνοείτε τι συμβαίνει γύρω σας. Εάν θέλετε, δοκιμάστε να θηλάσετε το μωρό σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τον πλακούντα για να βεβαιωθεί ότι είναι άθικτος. Αφού γίνει η έξοδος του πλακούντα, η μήτρα σας θα συνεχίσει να συστέλλεται για να την βοηθήσει να επιστρέψει στο κανονικό της μέγεθος.

 

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα καθορίσει επίσης εάν χρειάζεστε ράμματα της κολπικής περιοχής σας. Εάν δεν έχετε κάνει αναισθησία, θα σας γίνε μια ένεση τοπικού αναισθητικού στην περιοχή που θα ράψετε.

 

Και τώρα τι;

Απολαύστε αυτήν την ξεχωριστή ώρα με το μωρό σας. Η προετοιμασία, ο πόνος και η προσπάθειά σας έχουν αποδώσει. Απολαύστε το θαύμα της γέννησης!

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές καταστάσεις ή προβλήματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού