ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ : ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ : ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

Πάνω από 21.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο. Δυστυχώς, πολλές διαγνώσεις έρχονται αργά. Κατανοώντας τα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών, μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση που επιτρέπει την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπισή του.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν κάνει διακρίσεις, αλλά υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ειδικά του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών, του πιο συνηθισμένου τύπου.

⇒ Ηλικία

Ο καρκίνος των ωοθηκών τείνει να προσβάλλει γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας – η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του, επομένως είναι πιο συχνός σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών.

⇒ Κληρονομικότητα

 Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει μια μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο  καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

⇒ Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η μακροχρόνια θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων, που χρησιμοποιείται για τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ειδικά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.

⇒ Οικογενειακό Ιστορικό Καρκίνου

Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχατε καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών ή άλλο σχετικό καρκίνο, αυξάνεται ο κίνδυνος. 

⇒ Πρώιμη έμμηνος ρύση ή εμμηνόπαυση

Εάν η έμμηνος ρύση σας ξεκίνησε πριν από την ηλικία των 9 ετών ή εάν η εμμηνόπαυση εμφανιστεί πριν από την ηλικία των 40 ετών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

⇒ Υγεία & Διατροφή

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση αλκοόλ είναι όλα αρνητικά ζητήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξετε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου των ωοθηκών. 

⇒ Ενδομητρίωση

Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει τη μετατόπιση των κυττάρων από τη μήτρα σε περιοχές εκτός της κοιλότητας της μήτρας – χαρακτηρίζεται συχνά από μεγάλες, επώδυνες περιόδους και στειρότητα.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών, αλλά διατίθενται άλλα μέσα ανίχνευσης. Το πρώτο βήμα είναι μια τακτική πυελική εξέταση, κατά την οποία ο γυναικολόγος σας θα αναζητήσει σημάδια μεγέθυνσης ωοθηκών ή περίσσειας υγρών. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών και να ελέγξουν για την πρωτεΐνη CA 125, μια ένδειξη ότι υπάρχουν καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών.

Εάν ο γυναικολόγος σας υποψιάζεται καρκίνο ή αν ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, ένα διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να καθορίσει την υγεία των ωοθηκών αναζητώντας σημάδια μαζών όπως κύστες ή όγκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για να συλλέξει ένα δείγμα ιστού από μία από τις ωοθήκες. Αυτό επιτρέπει τον έλεγχο των κυττάρων των ωοθηκών κάτω από ένα μικροσκόπιο. Εάν τα αποτελέσματα δείχνουν σημάδια καρκίνου, θα παραπεμφθείτε σε γυναικολόγο-ογκολόγο για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία.

Μπορείτε να αποτρέψετε τον καρκίνο των ωοθηκών;

Δεν υπάρχει θεραπεία που να διασφαλίζει ότι δεν θα εμφανίσετε καρκίνο των ωοθηκών, αλλά όπως αναφέρθηκε, μπορείτε να αναπτύξετε τακτικές για να μειώσετε τον κίνδυνο. Η προσθήκη τροφών για την καταπολέμηση του καρκίνου στη διατροφή σας, όπως εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, θα βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων σας από τις περιβαλλοντικές τοξίνες και τις βλάβες από τη γήρανση που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου. Ακολουθήστε ορισμένα προληπτικά μέτρα για να λάβετε έγκαιρα δράση:

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διαχειριστείτε το βάρος σας. Αυτό ενισχύει τη συνολική υγεία και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

→ Εάν ανήκετε σε μία από τις κατηγορίες κινδύνου, μιλήστε με το γυναικολόγο σας για το πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο.

Θηλάστε το μωρό σας, καθώς αυτή η φυσική διαδικασία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης πληθώρας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών.

Οι τακτικές εξετάσεις και οι προληπτικοί έλεγχοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς και ενημερωμένες. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών καλώντας στο (+30) 2310 226312. Εξασφαλίζουμε πρόσβαση σε φροντίδα υψηλής ποιότητας που καλύπτει όλα τα γυναικολογικά σας ζητήματα και ανάγκες.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού