ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

cropped shot of young woman breastfeeding baby on grey

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ

Πώς ξεκουράζεστε όταν το μωρό σας χρειάζεται όλη την ώρα;

 

Οι πρώτες μέρες μετά τη γέννηση φαίνονται πολύ δύσκολες για τις περισσότερες μαμάδες απλώς και μόνο επειδή δεν ξεκουράζονται αρκετά. Με ένα νεογέννητο μωρό που χρειάζεται φαγητό, άνεση και αλλαγή πάνας κάθε δύο ώρες, μια νέα μαμά υποφέρει συχνά από έλλειψη ύπνου και επαρκή ανάπαυση. Άλλωστε, έχει τόσα πολλά στο μυαλό της εκτός από το να φροντίζει απλώς το μωρό. 

 

Οι δικές της ανάγκες, όπως το φαγητό, το μπάνιο και οι ανάγκες του σπιτιού τείνουν να καλυφθούν μόλις το μωρό κοιμηθεί, αφήνοντας στη μαμά ελάχιστο χρόνο να ξεκουραστεί ή να αναρρώσει μετά τον τοκετό.

Μια συμβουλή που ακούμε συχνά είναι «Κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό». Ειλικρινά, αν ήταν τόσο εύκολο, όλες οι μαμάδες θα ήταν πάντα χαρούμενες και ποτέ δεν θα παραπονιόντουσαν για έλλειψη ύπνου. Ένας συνδυασμός ευφορίας και νευρικής ενέργειας δυσκολεύει τις μαμάδες να χαλαρώσουν γρήγορα και να αποκοιμηθούν, αφήνοντάς τις συχνά ξύπνιες και ανήσυχες. Υπάρχουν όμως και μερικές μαμάδες που λειτουργούν παράλληλα με τη ρουτίνα του μωρού τους και καταφέρνουν να ξεκουράζονται επαρκώς.

 

Τί να κάνετε

 

Ξεκινήστε απλά ξαπλώνοντας στο κρεβάτι, ακόμα κι αν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή, όπως να κοιτάτε το τηλέφωνό σας, να παρακολουθείτε τηλεόραση κ.λπ. η απλή ανάπαυση για 30 λεπτά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σας.

 

Κρατήστε το μωρό κοντά σας και δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι για να το θηλάσετε. Αυτή η θέση σας χαλαρώνει αυτόματα και χαλαρώνει και το μωρό σας, καθώς μόλις το σώμα σας απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη ένταση, το γάλα σας ρέει καλύτερα από το στήθος.

 

Τρώτε σνακ ή γεύματα όταν θηλάζετε ώστε να μπορείτε να έχετε ένα πράγμα λιγότερο να κάνετε και λίγο επιπλέον χρόνο για να αντλήσετε γάλα.

 

Αποφύγετε την πολλή καφεΐνη. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη παροχή γάλακτος, και λιγότερο ύπνο για εσάς.

 

Τελευταίες σκέψεις

 

Το να κρατάτε το μωρό κοντά ή στο ίδιο κρεβάτι σας βοηθά να θηλάσετε το μωρό μόλις δείξει πρώιμα σημάδια πείνας. Αυτό βοηθά στο να διατηρήσετε το μωρό ήρεμο και με τη σειρά του μειώνει τα επίπεδα του άγχους σας. Στατιστικά στοιχεία και μελέτες δείχνουν ότι οι μαμάδες που θήλαζαν αποκλειστικά και κοιμόντουσαν μαζί με το μωρό γενικά κοιμόντουσαν περισσότερο.

 

Επίσης, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι άγρυπνες νύχτες δεν συνεχίζονται για πάντα. Η ευημερία σας είναι εξίσου σημαντική, γι’ αυτό δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τον ύπνο σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού