ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΩΡΟ : ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΩΡΟ : ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός για το δεύτερο παιδί σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την πρώτη σας εμπειρία μητρότητας. Αν και γενικά μπορεί να γνωρίζετε τι να περιμένετε από την εγκυμοσύνη μετά το πρώτο σας παιδί, θα χρειαστεί να εκπαιδεύσετε ξανά τον εαυτό σας εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε δεύτερο μωρό. Κάνοντας λίγη έρευνα, μπορείτε να προετοιμαστείτε για αξιοσημείωτες διαφορές και να απαλύνετε τους πιθανούς φόβους καθώς προχωράτε ξανά σε αυτή τη συναρπαστική εμπειρία. Οι παρακάτω είναι πληροφορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να κάνετε δεύτερο μωρό.

Η δευτερογενής υπογονιμότητα είναι μια πιθανότητα

Σύμφωνα ιατρικές μελέτες, περίπου το 10% των γυναικών πάσχουν από δευτερογενή υπογονιμότητα μετά την επιτυχή γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Το άγχος, η προχωρημένη ηλικία, οι δομικές ανωμαλίες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα είναι οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής υπογονιμότητας.

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερο από έξι μήνες έως ένα χρόνο, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας. Η επίλυση των υποκείμενων αιτιών, η λήψη φαρμάκων ή η λήψη θεραπειών γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο αφού αποφασίσετε να κάνετε δεύτερο μωρό.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης τείνουν να εμφανίζονται νωρίτερα με τη δεύτερη εγκυμοσύνη από ότι με την πρώτη. Στην πραγματικότητα, η ταχεία ανάπτυξη της κόπωσης, των πονοκεφάλων και της πρωινής ναυτίας μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι και πιο έντονα, ιδιαίτερα ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις στην πλάτη, τα πόδια και τις περιοχές της πυέλου. Υπάρχουν και καλά νέα: εάν η πρώτη εγκυμοσύνη σας προκάλεσε ραγάδες, η δεύτερη είναι απίθανο να προσθέσει νέες!

Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι υψηλότερος

Εάν αποφασίσετε να κάνετε δεύτερο μωρό μέσα σε λίγα χρόνια από το πρώτο σας, ο κίνδυνος να εμφανίσετε έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται σημαντικά. Τα αποθέματα σιδήρου χρειάζονται χρόνο για να αναπληρωθούν μετά από μια εγκυμοσύνη. Εάν ο σίδηρος σας παραμένει χαμηλός, θα μπορούσατε να πάθετε αναιμία, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη δική σας υγεία όσο και στου αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Οι συνθήκες της πρώτης εγκυμοσύνης σας, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης καταστάσεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, θα παίξουν επίσης ρόλο στον μελλοντικό σας κίνδυνο επιπλοκών. Για παράδειγμα, εάν είχατε διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των καταστάσεων είναι αυξημένος κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Η προσαρμογή στον θηλασμό είναι πιο εύκολη

Εάν θηλάσατε το πρώτο σας παιδί, ο θηλασμός τη δεύτερη φορά σίγουρα θα σας έρθει πιο φυσικά. Το να μάθετε πως  να ταΐζετε ομοιόμορφα και από τα δύο στήθη και πως να παράγετε άφθονες ποσότητες γάλακτος είναι κάτι που έχετε κατακτήσει και σίγουρα θα έρθει πιο εύκολα! Μπορείτε, λοιπόν, να εστιάσετε στο δέσιμο με το δεύτερο μωρό σας και να αναλάβετε όλα τα μικρά πράγματα που μπορεί να έχετε χάσει μαθαίνοντας πώς να θηλάζετε την πρώτη φορά.

Δώστε προτεραιότητα στην προγεννητική σας φροντίδα

Όταν αποφασίσετε να κάνετε δεύτερο μωρό, κλείστε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας για να συζητήσετε τα σχέδιά σας. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία για να προετοιμαστείτε για τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Εάν προκύψουν προβλήματα, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι σας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και ασφαλές.

Εάν αποφασίσατε να κάνετε δεύτερο μωρό και έχετε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας στο (+30) 2310 226312 για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού