ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ 10 ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ 10 ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!

Έχετε απορίες σχετικά με το κεφάλαιο γονιμότητα; Μάθετε πόσο καιρό πρέπει να συνεχίσετε να «προσπαθείτε» πριν κλείσετε ένα ραντεβού, ποιες εξετάσεις γονιμότητας είναι κατάλληλες για εσάς και περισσότερες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις γονιμότητας!

Η αναπαραγωγική ιατρική συνεχίζει να προοδεύει καθώς οι θεραπείες γονιμότητας γίνονται όλο και πιο συχνές. Ωστόσο,  για μια γυναίκα που δυσκολεύεται ή αδυνατεί να συλλάβει, η εμπειρία μπορεί να είναι ακόμη άβολη και αποξενωμένη. Η γονιμότητα είναι ένα ευαίσθητο θέμα και η παραπληροφόρηση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη γονιμότητα για να σας βοηθήσουν να αγνοήσετε τους μύθους και να εστιάσετε στα γεγονότα.

# 1. Πόσο καιρό πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε;

Εάν δεν έχετε δει ακόμη έναν ειδικό γονιμότητας, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κλείσετε αυτό το πρώτο ραντεβού. Εάν είστε κάτω των 35 ετών και δεν έχετε ιστορικό διαταραχών ή συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική σας υγεία, επισκεφτείτε έναν ειδικό αφού προσπαθήσετε για περισσότερο από ένα χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο. Εάν είστε 35 ετών και άνω, ελάτε μετά από έξι μήνες. Η φλεγμονώδης διαταραχή της πυέλου, η αποβολή και οι ακανόνιστοι κύκλοι μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας, επομένως αναζητήστε βοήθεια νωρίτερα εάν έχετε κάποια από αυτές τις καταστάσεις – ή εάν ο συντροφός σας έχει οικογενειακό ιστορικό χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

# 2. Η υπογονιμότητα επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες;

Η υπογονιμότητα δεν είναι απλώς ένα «γυναικείο πρόβλημα». Αυτή η ξεπερασμένη ιδέα δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα, διότι ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών – το 35% κάθε ομάδας – παλεύουν με τη στειρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει τόσο τον άνδρα όσο και τη γυναίκα που προσπαθούν να συλλάβουν – σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει γνωστή αιτία.

# 3. Πότε έχουν οι γυναίκες ωορρηξία;

Η ωορρηξία είναι μια περίοδος κορύφωσης της γονιμότητας, που συνήθως συμβαίνει μία φορά το μήνα για περίπου μία εβδομάδα. Ξεκινά δύο εβδομάδες πριν από τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τον κύκλο κάθε μήνα και να προβλέψετε την επόμενη ημερομηνία έναρξης. Εάν έχετε κύκλο 28 ημερών, κάντε σεξ τη 12η, 14η και 16η ημέρα του κύκλου σας. Εάν υπάρχουν 32 ημέρες μεταξύ των πρώτων ημερομηνιών κάθε περιόδου, κάντε σεξ τη 16η, 18η και 20η ημέρα

# 4. Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω ωορρηξία;

Εάν έχετε έναν κανονικό έμμηνο κύκλο που διαρκεί μεταξύ 24 και 36 ημερών, μπορείτε επίσης να υπολογίσετε τους κύκλους ωορρηξίας σας. Ωστόσο, υπάρχουν κιτ χωρίς ιατρική συνταγή που προβλέπουν τους κύκλους ωορρηξίας σας με λίγο μεγαλύτερη ακρίβεια. Εάν ο κύκλος σας είναι σύντομος, μακρύς ή ακανόνιστος, ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τον σωστό χρόνο.

# 5. Ποιες εξετάσεις γονιμότητας χρειάζομαι;

Όταν επισκέπτεστε έναν ειδικό γονιμότητας ή οποιονδήποτε άλλο γιατρό για βοήθεια σχετικά με τη γονιμότητα, υπάρχουν μερικές βασικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Η πρώτη είναι μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, που βοηθούν τους γιατρούς να προσδιορίσουν τα επίπεδα ορμονών τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Εάν είστε άνδρας, ο γιατρός θα ζητήσει επίσης ανάλυση σπέρματος. Εάν είστε γυναίκα, θα λάβετε υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών, καθώς και μια εξέταση των σαλπίγγων σας.

# 6. Πρέπει να μείνει ο σύντροφός μου μακριά από τα υδρομασάζ;

Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι μύθος. Το όσχεο είναι εξωτερικό, παρά εσωτερικό, για να προστατεύει το σπέρμα από τις υψηλές θερμοκρασίες του σώματος. Όταν οι άνδρες μουλιάζουν το όσχεό τους σε ένα υδρομασάζ ή το εκθέτουν σε θερμότητα σε σάουνα ή ατμόλουτρο, μπορεί να βλάψει το βιώσιμο σπέρμα μέσα.

#  7. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Είτε βρίσκεστε στη μέση των θεραπειών γονιμότητας είτε απλά εξετάζετε τις επιλογές σας, είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε πλήρως όλους τους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας. Ρωτήστε τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας για τις εμπειρίες τους, μιλήστε με το γιατρό σας και αναζητήστε αξιόπιστους ιστότοπους που προσφέρουν σοβαρά στοιχεία για την αναπαραγωγική υγεία.

# 8. Πώς αντιμετωπίζεται η υπογονιμότητα;

Οι θεραπείες γονιμότητας ποικίλλουν ανάλογα με το τι προκαλεί τη στειρότητα. Η υπογονιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, τεχνητή γονιμοποίηση ή χειρουργική επέμβαση. Οι πιο κοινές θεραπείες είναι οι ενέσεις ορμονών διεγερτικά ωοθηκών για τις γυναίκες. Μιλήστε με τον γυναικολόγο ή τον ειδικό γονιμότητας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε διαδικασίας πριν αποφασίσετε για μια πορεία δράσης.

# 9. Ποια πράγματα αυξάνουν τις πιθανότητές μου για υπογονιμότητα;

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας:

  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική χρήση αλκοόλ
  • Στρες
  • Κακή Διατροφή
  • Έντονη Αθλητική Προπόνηση
  • Παχυσαρκία
  • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

#  10. Αν νομίζω ότι είμαι έγκυος, πόσο καιρό θα περιμένω πριν δω έναν γυναικολόγο;

Εάν συνεργάζεστε με έναν ειδικό γονιμότητας, μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε μέχρι την ένατη εβδομάδα κύησης για να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν μαιευτήρα. Θα χρειαστείτε μια σειρά εξετάσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σας, οπότε εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος και δεν συνεργάζεστε με έναν ειδικό γονιμότητας, κλείστε ραντεβού για την πρώτη σας εξέταση αίματος για επιβεβαίωση.

Για απαντήσεις στις ερωτήσεις σας σχετικά με τη γονιμότητα, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας στο  (+ 30) 2310 226312 για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού και να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προγεννητικές, μεταγεννητικές και γενικές επιλογές υγειονομικής περίθαλψης. Είμαστε εδώ σε κάθε σας βήμα!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
  • Μαρία: Χαίρετε, πώς θα μπορούσα να σας εξηπερετήσω;

Πληκτρολογή ...

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού