ΣΕΞ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ : ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Happy pregnant woman enjoying with husband in bedroom

ΣΕΞ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ : ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα για το οποίο πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αλλά φοβούνται να ρωτήσουν. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να ντρέπονται να μιλήσουν για το σεξ με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον σύντροφό τους, και ορισμένες γυναίκες μπορεί να ντρέπονται για το πόσο λίγα γνωρίζουν για το σεξ και την εγκυμοσύνη. Η έλλειψη επικοινωνίας σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα έχει οδηγήσει σε πολλές παρανοήσεις και μύθους γύρω από την εγκυμοσύνη και το σεξ.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους είναι ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες αποβολές οφείλονται σε βιολογικά προβλήματα της μητέρας ή σε βιολογικά προβλήματα του μωρού- το σεξ δεν θα προκαλέσει αποβολή σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματι καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται το σεξ. Για παράδειγμα εάν μια γυναίκα κυοφορεί περισσότερα από ένα μωρά χρειάζεται προσοχή στις επαφές.  

Ένας άλλος κοινός μύθος γύρω από το σεξ και την εγκυμοσύνη είναι ότι ο οργασμός της γυναίκας μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Είναι γεγονός ότι ο οργασμός μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα. Ωστόσο, εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, οι οργασμοί δεν οδηγούν σε πρόωρο τοκετό ή γέννηση. Οι μύθοι γύρω από τις σεξουαλικές στάσεις και την επίδραση που μπορεί να έχουν στο μωρό είναι επίσης διαδεδομένοι. Να θυμάστε ότι το μωρό δεν αντιλαμβάνεται την πράξη παρά τη συνένωση των γονέων του, την οποία και εισπράττει από τον οργασμό της γυναίκας, κατάσταση που συμβάλλει στο ψυχισμό του εμβρύου.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι το μωρό σας προστατεύεται από δύο πράγματα: το αμνιακό υγρό και το τραχηλικό σας “πώμα”

Ανεξάρτητα από το είδος της στάσης στην οποία κάνετε σεξ, το πέος του συντρόφου σας δεν μπορεί να αγγίξει ή να τραυματίσει το μωρό. 

Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι γύρω από το πώς αισθάνονται οι γυναίκες για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Υπάρχει μια παρανόηση που φαίνεται να είναι κοινή σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Η παρανόηση επικεντρώνεται γύρω από την ιδέα ότι οι γυναίκες αισθάνονται υπερ-σεξουαλικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι έχουν τη τάση να θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ από το συνηθισμένο. Η αλήθεια είναι ότι τα συναισθήματα γύρω από το σεξ και την εγκυμοσύνη είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα.

Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται ιδιαίτερα σεξουαλικές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ άλλες γυναίκες είναι τόσο ταλαιπωρημένες από την πρωινή ναυτία που δεν θέλουν καν να τις αγγίζουν. Το γεγονός παραμένει ότι μετά την 28 – 30 εβδομάδα παρουσιάζει η γυναίκα αυξημένη λίμπιντο. Οι περισσότερες γυναίκες στο τελευταίο τρίμηνο αισθάνονται βαριές και φουσκωμένες και δεν έχουν καθόλου όρεξη για σεξ. Σε ορισμένες γυναίκες αρέσει να κάνουν σεξ ενώ είναι έγκυες και σε ορισμένες όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι τι αισθάνεστε εσείς σωστό. Αν δεν θέλετε να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, τότε μην το κάνετε- δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, όπως δεν υπάρχει τίποτα κακό και στο να θέλετε να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να συζητούν με τους γυναικολόγους τους τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις απορίες τους σχετικά με το σεξ και την εγκυμοσύνη. Εάν μια γυναίκα έχει ανησυχίες, είναι σημαντικό να μπορεί να τις εκφράσει. Να θυμάστε ότι οι γυναικολόγοι τα έχουν ακούσει όλα- τίποτα δεν πρόκειται να τους σοκάρει ή να τους φέρει σε δύσκολη θέση, οπότε μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Τέλος, φροντίστε πάντα να παρακολουθείτε τα τακτικά ραντεβού και τις εξετάσεις σας, για να βεβαιωθείτε ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά και με ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού