HPV και αντιμετώπιση

ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΤΙΜΟΣ

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

HPV και αντιμετώπιση

Τι είναι ο HPV;

Η λοίμωξη από HPV είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συνήθως νεοπλασίες του δέρματος ή των βλεννογόνων (κονδυλώματα). Υπάρχουν περισσότερες από 100 τύποι ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Μερικοί τύποι λοίμωξης από HPV προκαλούν κονδυλώματα και μερικοί μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV δεν οδηγούν σε καρκίνο, ορισμένοι τύποι HPV των γεννητικών οργάνων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του κάτω μέρους της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο (τράχηλος). Άλλοι τύποι καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πρωκτού, του πέους, του κόλπου, του αιδοίου και του λαιμού, έχουν συνδεθεί με λοίμωξη από τον HPV.

 

Ποια η θεραπεία για τον HPV;

Τα κονδυλώματα συχνά εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ωστόσο, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό, οπότε μπορούν να εμφανιστούν ξανά στο ίδιο ή σε άλλα μέρη.

 

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται;

Τα φάρμακα για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων συνήθως εφαρμόζονται απευθείας στη βλάβη και συνήθως λαμβάνουν πολλές εφαρμογές προτού επιτύχουν. Κάποια παραδείγματα φαρμάκων είναι:
Σαλικυλικό οξύ. Οι θεραπείες που περιέχουν σαλικυλικό οξύ λειτουργούν αφαιρώντας τα στρώματα ενός κονδυλώματος λίγο κάθε φορά. Για χρήση σε κοινά κονδυλώματα, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και δεν προορίζεται για χρήση στο πρόσωπό σας.
Imiquimod (ιμικιμόδη). Αυτή η αλοιφή μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τον HPV. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα και πρήξιμο στην περιοχή της εφαρμογής.
Podofilox. Το Podofilox λειτουργεί καταστρέφοντας τον ιστό των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και μπορεί να προκαλέσει κάψιμο και φαγούρα όταν εφαρμόζεται.
Τριχλωροξικό οξύ. Αυτή η χημική θεραπεία καίει τα κονδυλώματα στις παλάμες, τα πέλματα και τα γεννητικά όργανα. Μπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό.

 

Χειρουργικές και άλλες διαδικασίες

Εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την αφαίρεση κονδυλωμάτων με μία από αυτές τις μεθόδους:

  • Ψύξη με υγρό άζωτο (κρυοθεραπεία)
  • Καύση με ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτροκαυτηρίαση)
  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Χειρουργείο με λέιζερ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk
Αιδοιοπλαστική
Τι είναι η αιδοιοπλαστική; Η αιδοιοπλαστική είναι μια διαδικασία που έχει σχεδιαστεί που διορθώνει δυσμορφίες του αιδοίου και συσφίγγει
Υπέρηχος
Τι είναι ο υπέρηχος; Ο υπέρηχος είναι μια μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή
Εφηβική γυναικολογία
Τα κορίτσια επισκέπτονται έναν γυναικολόγο για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 13 και 15 ετών. Εάν βέβαια αντιμετωπίζουν κάποιο
Διαταραχές περιόδου
  Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περιόδους που διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Η περίοδος μιας γυναίκας εμφανίζεται συνήθως κάθε
Υπογονιμότητα
Η υπογονιμότητα μπορεί να προκύψει από κάποιο πρόβλημα με εσάς ή τον σύντροφό σας ή από συνδυασμό παραγόντων που
Υστερο – σαλπιγγογραφία
Τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία; Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση ακτίνων Χ της μήτρας και των σαλπίγγων. Χρησιμοποιεί μια ειδική

Ενημέρωση για τον Covid - 19

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά μας


Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας και ότι δεν πρέπει να διστάσετε να μας επισκεφθείτε για ιατρικό ζήτημα, για κάποια αλλαγή στην υγεία σας ή για προληπτική επίσκεψη

Στο ιατρείο μας, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της ασφάλειας για όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν:

 

-Ζητούμε από τους ασθενείς να επισκεφθούν το γιατρό τους χωρίς σύντροφο, εάν είναι δυνατόν
-Έλεγχος για όλους που εισέρχονται 
-Απομόνωση ασθενών με συμπτώματα κοροναϊού, 
-Απαίτηση από όλους τους γιατρούς, τα μέλη του προσωπικού, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου
-Αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης για όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό

Ως ασθενής, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο όταν πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού σας:


-Φορέστε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου. Δεν επιτρέπονται μάσκες με μικρές πλαστικές βαλβίδες. Ενώ προστατεύουν τον χρήστη, δεν προστατεύουν τους άλλους και θα σας ζητηθεί να φορέσετε διαφορετική μάσκα. Δεν επιτρέπονται επίσης τα αξεσουάρ τύπου φουλάρια, κασκόλ, τα οποίοι μπορούν να τραβηχτούν πάνω από το στόμα και τη μύτη.
-Τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.
-Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν και μετά την επίσκεψή σας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες στο γραφείο, όπως πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού