Εφηβική γυναικολογία

ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΤΙΜΟΣ

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Εφηβική γυναικολογία

Τα κορίτσια επισκέπτονται έναν γυναικολόγο για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 13 και 15 ετών. Εάν βέβαια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να πάνε νωρίτερα.

 

Λόγοι για επίσκεψη

Περίοδος

Πολλές έφηβες έχουν ακανόνιστες περιόδους. Αν και αυτό είναι συχνά φυσιολογικό και ενδέχεται να μην απαιτείται παρέμβαση, τα κορίτσια θα πρέπει να αξιολογούνται εάν έχουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά για να επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή. Ένας ιατρός πρέπει επίσης να αξιολογήσει μια έφηβο εάν είναι 16 ετών και δεν της έχει έρθει ακόμη περίοδος.

Κολπίτιδα

Οι έφηβες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κολπίτιδα. Εάν υποψιάζονται ότι υπάρχει κολπίτιδα, πρέπει να προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε με παρασκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή. Ένας γυναικολόγος θα πρέπει να αξιολογήσει τα συμπτώματά τους εάν δεν επιλυθούν.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Εάν μια έφηβος είναι σεξουαλικά ενεργή, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο για να συζητήσει τη χρήση αντισυλληπτικών. Θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τον ιατρό για ΣΜΝ, εμβολιασμό για HPV και άλλα θέματα.

Τι να περιμένετε

Αρχική διαβούλευση

Η πρώτη επίσκεψη μιας εφήβου στον/στην γυναικολόγο της προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει τον/την γιατρό της, να συζητήσει κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και να κάνει ερωτήσεις.

Φυσική εξέταση

Η φυσική εξέταση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων και η αίσθηση της κοιλιάς ενώ η ασθενής είναι πλήρως ντυμένη. Οι περισσότερες έφηβοι με ακανόνιστες ή επώδυνες περιόδους μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς πυελική εξέταση, ειδικά εάν είναι ενεργές σεξουαλικά.

Πυελική εξέταση

Ορισμένες επισκέψεις απαιτούν πυελική εξέταση, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κολπικό παράπονο ή σύμπτωμα, ή εάν δεν έχει έρθει η περίοδος έως την ηλικία των 16 ετών. Οι γυναικολόγοι μπορούν συχνά να κάνουν εξετάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν δείγμα, κοιτάζοντας την ασθενή υπό διάφορες γωνίες που τους επιτρέπουν να οπτικοποιήσουν καλύτερα τον κόλπο.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on vk
Αιδοιοπλαστική
Τι είναι η αιδοιοπλαστική; Η αιδοιοπλαστική είναι μια διαδικασία που έχει σχεδιαστεί που διορθώνει δυσμορφίες του αιδοίου και συσφίγγει
Υπέρηχος
Τι είναι ο υπέρηχος; Ο υπέρηχος είναι μια μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή
Διαταραχές περιόδου
  Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περιόδους που διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Η περίοδος μιας γυναίκας εμφανίζεται συνήθως κάθε
Υπογονιμότητα
Η υπογονιμότητα μπορεί να προκύψει από κάποιο πρόβλημα με εσάς ή τον σύντροφό σας ή από συνδυασμό παραγόντων που
HPV και αντιμετώπιση
Τι είναι ο HPV; Η λοίμωξη από HPV είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συνήθως νεοπλασίες του δέρματος ή
Υστερο – σαλπιγγογραφία
Τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία; Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση ακτίνων Χ της μήτρας και των σαλπίγγων. Χρησιμοποιεί μια ειδική

Ενημέρωση για τον Covid - 19

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά μας


Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας και ότι δεν πρέπει να διστάσετε να μας επισκεφθείτε για ιατρικό ζήτημα, για κάποια αλλαγή στην υγεία σας ή για προληπτική επίσκεψη

Στο ιατρείο μας, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της ασφάλειας για όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν:

 

-Ζητούμε από τους ασθενείς να επισκεφθούν το γιατρό τους χωρίς σύντροφο, εάν είναι δυνατόν
-Έλεγχος για όλους που εισέρχονται 
-Απομόνωση ασθενών με συμπτώματα κοροναϊού, 
-Απαίτηση από όλους τους γιατρούς, τα μέλη του προσωπικού, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου
-Αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης για όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό

Ως ασθενής, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο όταν πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού σας:


-Φορέστε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου. Δεν επιτρέπονται μάσκες με μικρές πλαστικές βαλβίδες. Ενώ προστατεύουν τον χρήστη, δεν προστατεύουν τους άλλους και θα σας ζητηθεί να φορέσετε διαφορετική μάσκα. Δεν επιτρέπονται επίσης τα αξεσουάρ τύπου φουλάρια, κασκόλ, τα οποίοι μπορούν να τραβηχτούν πάνω από το στόμα και τη μύτη.
-Τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.
-Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν και μετά την επίσκεψή σας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες στο γραφείο, όπως πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού