ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Breast cancer concept - woman checking her breast.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές, επομένως μην ξεχνάτε, εκτός της ετήσιας μαστογραφίας σας, να πραγματοποιείτε και μηνιαίες αυτοεξετάσεις. 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες. Επομένως, είναι επιβεβλημένο σε μηνιαία βάση να προσπαθεί η γυναίκα να μάθει το στήθος της.

 

Μετά την ηλικία των 40 ετών αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι γυναίκες όλων των ηλικιών μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους με την έγκαιρη διάγνωση. Αναλάβετε την υγεία σας και οπλιστείτε με τις τεχνικές έγκαιρης ανίχνευσης που παρέχονται στις ακόλουθες οδηγίες αυτοεξέτασης μαστού:

 

Με στρατιωτική πειθαρχία, εξετάζεται πάντα το ίδιο ορμονικά χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά την περίοδο που ξεπρήζεται το στήθος σας και δεν πονάει. Ο μαστός αλλάζει κάθε μέρα, κάποιες εξ αυτών των αλλαγών τις αντιλαμβάνεται και η ίδια η γυναίκα, όπως στην αναμονή της περιόδου που πρήζεται και πονάει. Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που δεν τις αντιλαμβάνεται και μόνο με τακτική αυτοεξέταση μπορεί να τις παρατηρήσει. 

 

Ο στόχος της εξέτασης είναι να  χαϊδεύετε το στήθος με το χέρι, ώστε να επιτρέψετε στα ακροδάχτυλα να αντιληφθούν τί έχει μέσα το στήθος. 

Σημαντική παρατήρηση: δεν ψάχνεις να βρεις τον καρκίνο που δεν έχεις, δίνει την ευκαιρία στο χέρι σου να μάθει το στήθος σου. Και αν βγει κάτι “άλλο” κατά την εξέταση, τότε το ευτυχές είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το Α και το Ω της διαδικασίας. 

 

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε εξογκώματα ή αλλαγές στον ιστό του μαστού κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό στο (+ 30) 2310 226312.

 

Είμαστε εδώ για να διερευνήσουμε κάθε σας ανησυχία!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια

Ενημέρωση Covid - 19

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά μας

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας και ότι δεν πρέπει να διστάσετε να μας επισκεφθείτε για ιατρικό ζήτημα, για κάποια αλλαγή στην υγεία σας ή για προληπτική επίσκεψη

Στο ιατρείο μας, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της υγείας για όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν:

-Ζητούμε από τους ασθενείς να επισκεφθούν το γιατρό τους χωρίς συνοδό, εάν είναι δυνατόν
-Έλεγχος θερμοκρασίας για όλους όσους εισέρχονται στο ιατρείο
-Απομόνωση ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού, 

-Απαίτηση από όλους τους γιατρούς, τα μέλη του προσωπικού, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου
-Αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης για όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό

Ως ασθενής, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο όταν πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού σας:

-Φορέστε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου. Δεν επιτρέπονται τα αξεσουάρ τύπου φουλάρια, κασκόλ, τα οποία μπορούν να τραβηχτούν πάνω από το στόμα και τη μύτη.
-Τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.
-Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν και μετά την επίσκεψή σας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες στο γραφείο, όπως πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού