ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Breast cancer concept - woman checking her breast.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές, επομένως μην ξεχνάτε, εκτός της ετήσιας μαστογραφίας σας, να πραγματοποιείτε και μηνιαίες αυτοεξετάσεις. 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες. Επομένως, είναι επιβεβλημένο σε μηνιαία βάση να προσπαθεί η γυναίκα να μάθει το στήθος της.

 

Μετά την ηλικία των 40 ετών αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι γυναίκες όλων των ηλικιών μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους με την έγκαιρη διάγνωση. Αναλάβετε την υγεία σας και οπλιστείτε με τις τεχνικές έγκαιρης ανίχνευσης που παρέχονται στις ακόλουθες οδηγίες αυτοεξέτασης μαστού:

 

Με στρατιωτική πειθαρχία, εξετάζεται πάντα το ίδιο ορμονικά χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά την περίοδο που ξεπρήζεται το στήθος σας και δεν πονάει. Ο μαστός αλλάζει κάθε μέρα, κάποιες εξ αυτών των αλλαγών τις αντιλαμβάνεται και η ίδια η γυναίκα, όπως στην αναμονή της περιόδου που πρήζεται και πονάει. Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που δεν τις αντιλαμβάνεται και μόνο με τακτική αυτοεξέταση μπορεί να τις παρατηρήσει. 

 

Ο στόχος της εξέτασης είναι να  χαϊδεύετε το στήθος με το χέρι, ώστε να επιτρέψετε στα ακροδάχτυλα να αντιληφθούν τί έχει μέσα το στήθος. 

Σημαντική παρατήρηση: δεν ψάχνεις να βρεις τον καρκίνο που δεν έχεις, δίνει την ευκαιρία στο χέρι σου να μάθει το στήθος σου. Και αν βγει κάτι “άλλο” κατά την εξέταση, τότε το ευτυχές είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το Α και το Ω της διαδικασίας. 

 

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε εξογκώματα ή αλλαγές στον ιστό του μαστού κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό στο (+ 30) 2310 226312.

 

Είμαστε εδώ για να διερευνήσουμε κάθε σας ανησυχία!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού