ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Team of surgeons performing surgery

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η λαπαροσκόπηση θεωρείται μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση καθώς μέσω μιας μικρής «τομής» στην κοιλιά, ο γιατρός χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο εργαλείο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο εξετάζει απευθείας τα όργανα της κοιλιάς και συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες. Οι πιο συχνές ασθένειες που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται με λαπαροσκόπηση είναι:

 

  1. Γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα: Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στους γιατρούς να διερευνούν προβλήματα όπως η ενδομητρίωση και τα  ινομυώματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν ανωμαλίες στη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Η έκτοπη κύηση μπορεί να τερματιστεί με λαπαροσκοπική επέμβαση. Μερικοί τύποι υστερεκτομής μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας λαπαροσκοπική διαδικασία.

 

  1. Συμφύσεις: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της παρουσίας ουλώδους ιστού μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

 

  1. Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος: Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση και τη θεραπεία τόσο κακοήθων όσο και καλοήθων παθήσεων του νεφρού, αποφράξεων της ουρήθρας και ακράτειας.

 

  1. Καρκίνοι: Οι καρκίνοι του ήπατος και του παγκρέατος μπορούν να διαγνωστούν μέσω λαπαροσκόπησης.

 

  1. Άλλες περιπτώσεις: Οι πέτρες στην χοληδόχο κύστη και η σκωληκοειδής απόφυση μπορούν να αφαιρεθούν και οι κήλες μπορούν να επιδιορθωθούν μέσω της λαπαροσκόπησης.

 

Έτσι, η ιδέα πίσω από μια λαπαροσκοπική διαδικασία είναι ότι ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος από τη χειρουργική επέμβαση καθώς και τον μετεγχειρητικό πόνο. Γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στους ασθενείς καθώς οι ουλές είναι μικρότερες και η περίοδος ανάρρωσης είναι πολύ μικρότερη. Η λαπαροσκόπηση σχετίζεται επίσης και με ορισμένους κινδύνους, όπως λοίμωξη, αιμορραγία και βλάβη στα όργανα της κοιλιάς. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά είναι σπάνια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ενημέρωση Covid - 19

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά μας

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας και ότι δεν πρέπει να διστάσετε να μας επισκεφθείτε για ιατρικό ζήτημα, για κάποια αλλαγή στην υγεία σας ή για προληπτική επίσκεψη

Στο ιατρείο μας, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της υγείας για όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν:

-Ζητούμε από τους ασθενείς να επισκεφθούν το γιατρό τους χωρίς συνοδό, εάν είναι δυνατόν
-Έλεγχος θερμοκρασίας για όλους όσους εισέρχονται στο ιατρείο
-Απομόνωση ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού, 

-Απαίτηση από όλους τους γιατρούς, τα μέλη του προσωπικού, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου
-Αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης για όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό

Ως ασθενής, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο όταν πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού σας:

-Φορέστε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου. Δεν επιτρέπονται τα αξεσουάρ τύπου φουλάρια, κασκόλ, τα οποία μπορούν να τραβηχτούν πάνω από το στόμα και τη μύτη.
-Τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.
-Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν και μετά την επίσκεψή σας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες στο γραφείο, όπως πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού