ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Smiling young woman sitting at desk in office having a break

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

 

Τι είναι τα Ινομυώματα της μήτρας;

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα. Αποτελούνται από μυϊκό και ινώδη ιστό και ποικίλλουν σε μέγεθος. Μερικές φορές είναι γνωστά ως μυώματα ή λειομυώματα. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ινομυώματα επειδή δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Τα ινομυώματα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, ενώ πάρα πολύ σπάνια εξελίσσονται σε καρκίνο. Οι κύριοι τύποι ινομυωμάτων είναι: 

 • Ενδοτοιχωματικά ινομυώματα ο πιο κοινός τύπος ινομυώματος, που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του  μυϊκού τοιχώματος της μήτρας
 • Υπορρογόνια ινομυώματα – ινομυώματα που αναπτύσσονται επιφανειακά και περιμετρικά της μήτρας και μπορούν να αποκτήσουν ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος.
 • Υποβλεννογόνια ινομυώματα – πρόκειται για ινομυώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας και λόγω της θέσης τους προκαλούν πιο έντονα συμπτώματα,

Τι προκαλεί τα ινομυώματα της μήτρας; 

Κανείς δεν γνωρίζει συγκεκριμένα τι προκαλεί τα ινομυώματα της μήτρας, αλλά η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανάπτυξή τους. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλά λόγω εγκυμοσύνης ή αντισυλληπτικών χαπιών, για παράδειγμα, ο ρυθμός ανάπτυξης των ινομυωμάτων αυξάνεται. Περίπου το 20% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρουν από ινομυώματα, ωστόσο λίγες είναι αυτές κάτω των 30 ετών. Είναι σπάνιο να εμφανιστεί σε νεαρά κορίτσια πριν ξεκινήσουν την έμμηνο ρύση. Όταν οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση και τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, τα ινομυώματα της μήτρας είναι πιθανό να μειωθούν ή σχεδόν να εξαφανιστούν. 

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων στις γυναίκες;

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν ινομυώματα καθώς δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Οι γυναίκες που έχουν συμπτώματα (περίπου 1 στις 3) μπορεί να εμφανίσουν:

 • Επώδυνο μηνιαίο κύκλο
   
 • Εμμηνορροϊκό κύκλο πολύ αιμορραγικό και επίμονο για μεγάλο χρονικό διάστημα (που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία)
   
 • Συχνή ούρηση ή αίσθηση διαταραχής από την ούρηση λόγω πίεσης στην ουροδόχο κύστη
   
 • Αίσθημα πληρότητας ή πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς
   
 • Πυελικό πόνο
   
 • Οσφυαλγία
   
 • Δυσκοιλιότητα
   
 • Πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ

Σε σπάνιες περιπτώσεις, περαιτέρω επιπλοκές που προκαλούνται από ινομυώματα μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη ή να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τα περισσότερα ινομυώματα της μήτρας ανιχνεύονται κατά την εσωτερική εξέταση ρουτίνας όταν ο γυναικολόγος σας παρατηρήσει εξογκώματα στη μήτρα ή στην περίπτωση που το σχήμα της μήτρας είναι ανώμαλο. Εάν έχετε συμπτώματα συχνού πόνου, ο γυναικολόγος μπορεί να σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε μια συνεδρία απεικόνισης υπερήχων για να διακρίνει τα ινομυώματα από τους όγκους και άλλους αποκλεισμούς που εμφανίζονται στην περιοχή της πυέλου. Εάν τα ινομυώματα έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της μήτρας, μπορεί να χρειαστεί υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαγνωστική μέθοδος, που εφαρμόζεται για την ανεύρεση ανωμαλιών στην ενδομητρική κοιλότητα. Αν τυχόν βρεθούν παθολογικά σημεία αφαιρούνται την ίδια στιγμή.

Πώς Αντιμετωπίζεται;

Τα ινομυώματα δεν χρειάζονται θεραπεία εάν δεν προκαλούν συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, συχνά συρρικνώνονται και εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Εάν έχετε συμπτώματα που προκαλούνται από ινομυώματα, συνήθως συνιστώνται πρώτα φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα φάρμακα που βοηθούν στη συρρίκνωση των ινομυωμάτων. Εάν αυτά αποδειχθούν αναποτελεσματικά, μπορεί να συστηθούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες. Ο γυναικολόγος σας θα κάνει μια σύσταση με βάση τον πόνο που αντιμετωπίζετε, την ποσότητα αίματος που χάνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, τον ρυθμός ανάπτυξης των ινομυωμάτων, την ηλικία σας, καθώς τα ινομυώματα συρρικνώνονται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Τέλος, θα παίξει ρόλο το αν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος.

Για περισσότερες απορίες και συμβουλές σχετικά με τα ινομυώματα της μήτρας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού