ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝAIΚΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Sitting on the floor. Female teenager with her mother is at home at daytime

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝAIΚΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Τίποτα δεν είναι πιο δυσάρεστο από το να βιώνεις σωματικές αλλαγές χωρίς προειδοποίηση και εξήγηση. Αντί να ζητήσουν βοήθεια ή να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, πολλά κορίτσια παραμένουν ανήσυχα και μπερδεμένα κατά τη περίοδο της εφηβείας. Για να αποφύγετε κάτι ανάλογο, μιλήστε με την κόρη σας και ανοίξτε έναν διάλογο για την υγεία της γυναίκας.

Μπορείτε να προετοιμάσετε την κόρη σας για τις επερχόμενες αλλαγές και να κρατήσετε μακριά τη σύγχυση μιλώντας της για το τί να περιμένει  πολύ πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Για να διευκολύνετε αυτές τις συζητήσεις, πρέπει πρώτα να μάθετε πώς να μιλάτε στην κόρη σας για την υγεία της γυναίκας, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και τις επισκέψεις στο γυναικολόγο.

Σημαντικά θέματα προς κάλυψη

Πριν ξεκινήσετε τη συνομιλία με την κόρη σας, σχεδιάστε σύντομα τα θέματα που θα συζητήσετε για να συνεχίσετε τον διάλογο. Διαφορετικά, η κόρη σας μπορεί να καταλήξει να αισθάνεται υπερβολικά φορτισμένη για να απορροφήσει τις πληροφορίες που παρέχετε. Βεβαιωθείτε ότι η ομιλία σας αγγίζει τα ακόλουθα σημεία για να καλύψει τις πιο σημαντικές πτυχές αυτής της μπερδεμένης περιόδου στη ζωή της.

⇒ Γενικές αλλαγές σώματος

Μια σύνοψη των πιθανών αλλαγών που συμβαίνουν στην εφηβεία μπορεί να βοηθήσει την κόρη σας να αποδεχτεί τις σωματικές αλλαγές ως φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης. Μιλήστε στην κόρη σας για τις αλλαγές στην κατανομή του λίπους στο σώμα, τη διεύρυνση του μαστού, την τριχοφυΐα και την ακμή. Συζητήστε την ανάγκη για αθλητικά και κανονικά σουτιέν, ρουτίνες καθαρισμού και υγιεινή διατροφή. Ενθαρρύνετε την κόρη σας να έρθει σε εσάς εάν οποιεσδήποτε αλλαγές αισθάνονται περίεργες ή μη φυσιολογικές, ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντες μπορεί να φαίνονται.

⇒ Εμμηνορροϊκός Κύκλος

Χωρίς υπεύθυνη πληροφόρηση και  προειδοποίηση, η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να τρομάξει τα κορίτσια προεφηβικής ηλικίας . Το να μάθετε πώς να μιλάτε στην κόρη σας για την περίοδό της θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα  αισθανθεί άβολα όταν έρθει η ώρα. Θα πρέπει να δώσετε στην κόρη σας μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μήτρα για να την προετοιμάσετε για αυτό το μηνιαίο γεγονός. Επίσης, η ομιλία σας θα πρέπει να συμπεριλάβει τις παρατυπίες του μηνιαίου κύκλου, τις απαιτήσεις προσωπικής υγιεινής και τη χρήση προϊόντων περιόδου για να της δώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεται.

⇒ Επίσκεψη στο γυναικολόγο

Μετά την έναρξη της εφηβείας, πρέπει να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο  γυναικολόγο. Καθώς οι γυναικολογικές εξετάσεις μπορεί να γίνουν ενοχλητικές για τα νεαρά κορίτσια, προσπαθήστε να συζητήσετε τι να περιμένετε σε κάθε επίσκεψη. Καλό θα ήταν η πρώτη επίσκεψη να ειναι με μορφή ενημέρωσης και όχι εξέτασης, πάντα με την παρουσία την μητέρας. Ο γυναικολόγος μπορεί να ενημερώσει με καλύτερο τρόπο και σε φιλική ατμόσφαιρα, για όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μια έφηβης, με τρόπο προσιτό, απλό και συνάμα ιατρικώς αποδεκτό. Και αυτό που πάντα τονίζουμε σαν γυναικολόγοι, είναι ότι η μητέρα αποτελεί το μεγαλύτερο σημείο στήριξης σε όλο το εύρος της έφηβης ζωής της. Δεν είστε φίλες με τις κόρες σας, μην υποτιμάται την σχέση μάνας – κόρης.

 

Συμβουλές για την καθιέρωση διαλόγου

Καθώς πλησιάζει ο καιρός για αυτές τις συνομιλίες με την κόρη σας, να είστε προετοιμασμένες για ποικίλες αντιδράσεις, που κυμαίνονται από αμηχανία έως θυμό. Πρέπει να παραμείνετε ήρεμες και να παρουσιάσετε τα γεγονότα με σύντομο, ενημερωτικό τρόπο για να συνεχιστεί ο διάλογος. Απαντήστε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει η κόρη σας όσο πιο ολοκληρωμένα μπορείτε. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε τις απαντήσεις που ζητά, γράψτε τις ερωτήσεις και θα τις απαντήσει ο γυναικολόγος της κατά το πρώτο ραντεβού. Τα κορίτσια που αντιδρούν ή αρνούνται να λάβουν αυτές τις πληροφορίες από τους γονείς τους, συχνά δέχονται τα γεγονότα από τον γυναικολόγο τους, οπότε μην ανησυχείτε αν η συζήτηση δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο.

 

Βοηθήστε την κόρη σας να πλοηγηθεί στη γυναικεία υγειονομική περίθαλψη

Ξεκινήστε αυτές τις συζητήσεις νωρίς για να βοηθήσετε την κόρη σας να περάσει τη διαδικασία της εφηβείας με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Κατανοώντας τις φυσιολογικές σωματικές αλλαγές και λειτουργίες, η κόρη σας μπορεί να εντοπίσει πιο εύκολα πιθανά προβλήματα και να τα αναφέρει στο γυναικολόγο της.

Για να προγραμματίσετε την πρώτη επίσκεψη γυναικολόγου της κόρης σας και τα επόμενα ραντεβού, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας στο (+ 30) 2310 226312

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού