ΠΟΣΟ ΒΑΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Cropped shot of legs of pregnant woman standing on scales.

ΠΟΣΟ ΒΑΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Αναρωτιέστε πόσο βάρος μπορεί ή πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας; Αυτή είναι μια από τις πολλές σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γυναικολόγο σας. Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε διαβάζοντας τις συμβουλές και τις χρήσιμες οδηγίες μας για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη.

Τί θεωρείται “φυσιολογικό”; 

Κάθε σώμα εγκύου είναι διαφορετικό, επομένως δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα έχετε ακούσει αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και διατροφή ενώ είστε έγκυος, είτε προέρχονται από βιβλία, αγνώστους ή καλοπροαίρετους συγγενείς. Φυσικά, αφού ξεπεράσετε τον θόρυβο, το μόνο που έχει σημασία είναι η συμβουλή του γυναικολόγου σας. Ωστόσο, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το «φυσιολογικό» εύρος αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη και γιατί είναι σημαντικό να παραμείνετε εντός αυτού.

Πού αυξάνεται το βάρος; Δεν είναι μόνο το βάρος του μωρού

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προέρχεται από διαφορετικές αιτίες. Εξάλλου, ένα μωράκι μεγαλώνει μέσα σε έναν πλακούντα και έναν αμνιακό σάκο, προσθέτοντας επιπλέον κιλά στη συνολική αύξηση βάρους. Εν τω μεταξύ, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, το υπόλοιπο σώμα σας αλλάζει με συγκεκριμένους τρόπους που οδηγούν σε αύξηση της σωματικής μάζας.

Ακολουθούν μερικές από τις αλλαγές που προκαλούν αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Αυξημένη παροχή αίματος
  • Επιπλέον αποθήκευση λίπους
  • Διογκωμένη μήτρα
  • Επιπλέον ιστός μαστού
  • Αναπτυσσόμενο μωρό, πλακούντας και αμνιακό υγρό
  • Εξοικονόμιση επιπλέον του φυσιολογικού υγρών στο κορμί της γυναίκας(βέβαιο το οίδημα σφυρών και κατ’επέκταση των κάτω άκρων)

Για τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες , αυτές οι αλλαγές προσθέτουν 10 με 12 επιπλέον κιλά . Ωστόσο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) επηρεάζει επίσης τον ιδανικό αριθμό για εσάς. Οι λιποβαρείς μητέρες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν περισσότερα από αυτό συνήθως 13 με 18 κιλά, οι υπέρβαρες 7 με 11 ενώ σε περίπτωση παχυσαρκίας συνίσταται μέχρι και η απώλεια βάρους.

Η σημασία του να το κάνετε σωστά

Φυσικά, πολλές από αυτές τις σωματικές αλλαγές καθιστούν τον τοκετό και τον θηλασμό ασφαλή και εφικτό. Επιπλέον, διευκολύνουν την προστασία και τη θρέψη του παιδιού σας πριν από τη γέννηση. Επειδή αυτό το επιπλέον βάρος εμφανίζεται σε τόσο κρίσιμα σημεία, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό βάρος για να λάβετε υπόψη όλα όσα χρειάζεται το σώμα και το μωρό σας. Στην πραγματικότητα, οι πρόωροι τοκετοί συνδέονται με ανεπαρκή αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν κερδίσετε πάρα πολύ βάρος, μπορεί να αντιμετωπίσετε τον ίδιο κίνδυνο, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα καισαρικής τομής.

Τρώγοντας για δύο: Πώς να φτιάξετε τη διατροφή σας για το μωρό

Φυσικά, το βάρος-στόχος σας είναι απλώς ο τελικός στόχος του διατροφικού προγράμματος εγκυμοσύνης. Θα πρέπει όμως να φτάσετε αυτό το βάρος χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας (ή του μωρού σας). Μερικές από τις πιο κοινές συμβουλές εγκυμοσύνης περιστρέφονται γύρω από τους τύπους τροφών που μπορείτε να φάτε ενώ είστε έγκυος και σε τροφές που απαγορεύονται ή δεν συνιστώνται.

Ωστόσο, ξέρετε πόσο φαγητό να φάτε; Ένα αναπτυσσόμενο μωρό χρειάζεται τουλάχιστον 300 θερμίδες την ημέρα- τα δίδυμα χρειάζονται ακόμα περισσότερες. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι τουλάχιστον πέντε έως έξι μικρά γεύματα την ημέρα, καθώς και συμπληρώματα διατροφής για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες των συνηθισμένων σνακ σας. Δε χρειάζεται να νιώθετε τη περίοδο της εγκυμοσύνης σαν περίοδο στέρησης και αυστηρού προγραμματισμού. Αντιμετωπίστε την σαν χρυσή ευκαιρία να βελτιώσετε την συνολική σας υγείας καθιερώνοντας διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν και στο μέλλον.

Άσκηση ενώ είστε έγκυος

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε την άσκηση ενώ είστε έγκυος, καθώς θα σας  προσφέρει περισσότερη ενέργεια και θα σας ανακουφίσει από το πόνο στην πλάτη και τη μέση. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που προτείνονται και είναι ιδανικές, όπως το περπάτημα, η yoga και οι ασκήσεις στο νερό.

Στο σύγχρονο ιατρείο μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρέχουμε προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες. Για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού ή για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα της εγκυμοσύνης, επικοινωνήστε μαζί μας στο (+30) 2310 226312

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
  • Μαρία: Χαίρετε, πώς θα μπορούσα να σας εξηπερετήσω;

Πληκτρολογή ...

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού