ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

Θυμάστε το γνωστό ρητό, «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»; Αυτό το παλιό ρητό ισχύει απόλυτα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα και οι γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι άρρωστες, είναι συνήθως πολύ αργά. 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας επηρεάζει τον τράχηλο της μήτρας, ένα μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί τα κύτταρα γίνονται καρκινικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός είναι υπεύθυνος για περίπου το 99% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί τύποι HPV, οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και δεν προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνο. Περισσότερο από το 70 τοις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποδοθεί σε δύο τύπους του ιού, τον HPV-16 και τον HPV-18, που συχνά αναφέρονται ως τύποι HPV υψηλού κινδύνου.

Ως σιωπηλός δολοφόνος, τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν είναι πάντα εμφανή και μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγότερες. Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση αυτού του καρκίνου πριν από την εξάπλωσή του.

Εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, η θεραπεία είναι δυνατή με χειρουργική επέμβαση που είναι αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας. Η ακτινοθεραπεία είναι εναλλακτική της χειρουργικής επέμβασης για ορισμένες γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται παράλληλα με χειρουργική επέμβαση. Πιο προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνήθως αντιμετωπίζονται με συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Εμβολιαστείτε κατά του HPV

Έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από ορισμένους από τους τύπους HPV που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα τρέχοντα διαθέσιμα εμβόλια προορίζονται να δημιουργήσουν ανοσία στους τύπους HPV 16 και 18, έτσι ώστε οι γυναίκες που εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς να μην αναπτύξουν λοιμώξεις.

Μειώστε τον κίνδυνο με τακτικές εξετάσεις

Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια γρήγορη, ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πρώιμων κυτταρικών αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες μπορεί αργότερα να εξελιχθούν σε καρκίνο. Τα κύτταρα από τον τράχηλο αποξέονται και χρησιμοποιούνται ως δείγμα για παθολογική ανάλυση. Ένα θετικό αποτέλεσμα για μη φυσιολογικά κύτταρα επιβεβαιώνεται με κολποσκόπηση ή βιοψία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ενημέρωση Covid - 19

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η προτεραιότητά μας

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας και ότι δεν πρέπει να διστάσετε να μας επισκεφθείτε για ιατρικό ζήτημα, για κάποια αλλαγή στην υγεία σας ή για προληπτική επίσκεψη

Στο ιατρείο μας, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της υγείας για όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν:

-Ζητούμε από τους ασθενείς να επισκεφθούν το γιατρό τους χωρίς συνοδό, εάν είναι δυνατόν
-Έλεγχος θερμοκρασίας για όλους όσους εισέρχονται στο ιατρείο
-Απομόνωση ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού, 

-Απαίτηση από όλους τους γιατρούς, τα μέλη του προσωπικού, τους ασθενείς και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου
-Αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης για όλες τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό

Ως ασθενής, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο όταν πηγαίνετε στο γραφείο του γιατρού σας:

-Φορέστε την απαιτούμενη μάσκα προσώπου. Δεν επιτρέπονται τα αξεσουάρ τύπου φουλάρια, κασκόλ, τα οποία μπορούν να τραβηχτούν πάνω από το στόμα και τη μύτη.
-Τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.
-Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή πλένοντας τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
-Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών πριν και μετά την επίσκεψή σας.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τις κοινόχρηστες επιφάνειες στο γραφείο, όπως πόμολα και κουμπιά ανελκυστήρα, όσο το δυνατόν περισσότερο.
-Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού