ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΓΚΥΟΣ; ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τίμος Αλεξανδρίδης

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Διδακτορικό στην “Εφηβική Γυναικολογία”

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΓΚΥΟΣ; ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η προετοιμασία για μια εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες ή και πολύ περισσότερο. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να απαντήσετε στις ερωτήσεις σας σχετικά με το πώς να προγραμματίσετε τη δημιουργία μιας οικογένειας. Μαζί με αυτές τις συμβουλές, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο για εξετάσεις και ιατρικές συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία οικογένειας.

Υγεία

Η εγκυμοσύνη στρεσσάρει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύρια όργανα. Κάντε μια φυσική εξέταση πριν την εγκυμοσύνη και πάρτε μια λίστα με τα σημεία που θέλετε να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας. Αναμένετε να συζητήσετε τα ακόλουθα :

 • Διατροφή
 • Συμπληρώματα διατροφής
 • Ασκήσεις για προετοιμασία για εγκυμοσύνη
 • Τρόπος ζωής
 • Ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό
 • Φάρμακα
 • Προηγούμενες κυήσεις

Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της γυναίκας, η οποία οφείλει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να παραμείνει υγιής. Το έμβρυο το έχει ήδη φροντίσει η φύση και θα λάβει τα πάντα εις βάρος της μητέρας τους. Η έγκυος αποτελεί την τέλεια αποθήκη υλικών, οπότε ό,τι κάνουμε διατροφικά το κάνουμε για να παραμείνει η μητέρα υγιής. Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά σας πρέπει να προέρχονται από τα τρόφιμα, έναντι των συμπληρωμάτων. Συζητήστε με το γυναικολόγο σας και κάντε έναν προγραμματισμό τροφίμων για να σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Τρόπος ζωής

Για να μειώσετε τους κινδύνους γενετικών ανωμαλιών, σταματήστε το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την κατανάλωση αλκοόλ πριν την εγκυμοσύνη.

Οικογενειακό ιστορικό

Εάν υπάρχουν κληρονομικά προβλήματα στην οικογένειά σας ή στην οικογένεια του συντρόφου σας, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε γενετική συμβουλευτική πριν μείνετε έγκυος.

Προηγούμενη κύηση

Διατηρήστε την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα. Ενημερώστε το γυναικολόγο σας εάν είχατε αποβολές, βρεφικούς θανάτους, δυσκολία σύλληψης (στειρότητα), ένα μωρό με εκ γενετής ελάττωμα ή γενετική πάθηση.

Ψυχική υγεία

Όλοι αγχώνονται ή ανησυχούν σε διάφορες καταστάσεις μέσα στη καθημερινότητα. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι τέτοια συναισθήματα παρεμβαίνουν στη ζωή σας, αποταθείτε στον γυναικολόγο σας.

Φολικό οξύ και σίδηρος

Φολικό οξύ: 800 mg ημερησίως βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Περιβάλλον

Ακόμη και μικρές ποσότητες αυτών των επικίνδυνων ουσιών μπορούν να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών, προκαλώντας δυσκολία στη σύλληψη ή πιθανή βλάβη στο έμβρυο. Αποφύγετε τις ακόλουθες ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας ή την υγεία του μωρού σας.

 • Ακτινοβολία
 • Υδράργυρο
 • Λιπάσματα
 • Φυτοφάρμακα
 • Χημικοί διαλύτες
 • Περιττώματα τρωκτικών ή γάτας
 • Βαρέα μέταλλα

Φάρμακα

Τα φάρμακα, όπως επίσης και κάποια συμπληρώματα βιταμινών και φυτικά συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Συμβουλευτείτε τον τον γιατρό σας για οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων.

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις  όπως η τοξοπλάσμωση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες ή σοβαρές ασθένειες σε ένα βρέφος. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μπορεί να εμποδίσουν τη σύλληψη ή να βλάψουν την υγεία του εμβρύου.

Εμβολιασμοί

Κάντε εμβόλια έγκαιρα για να προστατέψετε εσάς και το μωρό σας.

Πρακτικά θέματα

Αποφύγετε το πρόσθετο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συζητήστε τα οικονομικά, την ασφαλιστική κάλυψη, την οικογενειακή άδεια, τον προγραμματισμό της περιουσίας, το επαρκές μέγεθος του σπιτιού και άλλα πρακτικά ζητήματα, πριν από τη σύλληψη.

Πρόσθετες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να προγραμματίσετε τη δημιουργία οικογένειας ή για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας στο (+30) 2310 226312. Παρέχουμε υπερσύγχρονη μαιευτική και γυναικολογική φροντίδα που επικεντρώνεται στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Επιλέξτε υπηρεσία *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
Όνομα *
E-mail *
Τηλέφωνο Επικοινωνίας *
Σχόλια
[wpaicg_chatgpt]

Το Ιατρείο μας στεγάζεται σε ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ι. Τσιμισκή 78 στον 5ο όροφο και δέχεται επισκέψεις μόνο με ραντεβού