Ο διαβήτης κύησης μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαβήτη και συχνά εξαφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη. Άλλωστε η εγκυμοσύνη είναι “διαβητογόνος” κατάσταση από μόνη της. Μπορείτε να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποφύγετε την ανάπτυξη του διαβήτη κύησης.
Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει έως και το 9,2% των εγκύων γυναικών. Ενώ ενέχει κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί, δεν είναι τόσο απειλητικός όσο ο διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2 και συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη. Με την κατάλληλη διατροφή, προσοχή και ιατρική φροντίδα, μπορείτε να διαχειριστείτε τον διαβήτη κύησης και να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους.
Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα παράγει ορμόνες που σας επιτρέπουν να προσθέσετε στο σώμα σας στρώματα λίπους πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι αλλαγές κάνουν το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αντίσταση. Αυτή η αντίσταση σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη ινσουλίνη για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας.
Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο), τα οποία το σώμα σας καίει κανονικά ως ενέργεια, αυξάνονται, γεγονός που ασκεί πίεση στο πάγκρεας και σε άλλα εσωτερικά όργανα. Όλες οι γυναίκες παρουσιάζουν κάποιο βαθμό αντίστασης στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται όταν η υπερπαραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας, δεν είναι διαχειρίσιμη από τη περιφέρεια του σώματος. Εύλογα γίνεται το συμπέρασμα ότι πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης είναι τα σωστά γεύματα και δευτερευόντως η όποια κατανάλωση σκευασμάτων ινσουλίνης.
Παράγοντες Κινδύνου για Διαβήτη Κύησης
Οι κίνδυνοι του διαβήτη κύησης για το μωρό σας μπορεί να περιοριστούν με συνεπή θεραπεία, αλλά ορισμένες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Μεγαλύτερο από το κανονικό βάρος γέννησης
- Τραυματισμούς κατά τον τοκετό
- Ίκτερο
- Πρόωρο τοκετό
- Προσωρινά αναπνευστικά προβλήματα
- Υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή
Ορισμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης από άλλες. Εάν παρουσιάζετε οποιονδήποτε από τους παρακάτω κινδύνους, μιλήστε με τον μαιευτήρα σας :
⇒ Παχυσαρκία
⇒ Προηγούμενη εμπειρία με διαβήτη κύησης
⇒ Προηγούμενη γέννηση μωρού αυξημένου βάρους
⇒ Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
⇒ Αυξημένα επίπεδα σακχάρου
⇒Απότομη αύξηση βάρους
Ορισμένοι μαιευτήρες συνιστούν σε όλες τις έγκυες γυναίκες να υποβάλλονται σε εξετάσεις μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης για να είναι προσεκτικοί. Ωστόσο, για να προλάβετε αυτή την πάθηση προτού αναπτυχθεί, μιλήστε με το γυναικολόγο σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου το συντομότερο δυνατό.
Πώς μπορώ να αποφύγω τον διαβήτη κύησης;
Δυστυχώς, τα συμπτώματα του διαβήτη κύησης, όπως ο διαβήτης τύπου 2, δεν εμφανίζονται εκ των προτέρων. Αυτή η ασυμπτωματική έναρξη είναι ο λόγος που πολλοί μαιευτήρες επιλέγουν να εξετάσουν όλες τις ασθενείς τους αντί να διακινδυνεύσουν μια αργοπορημένη διάγνωση.
Επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα διαβήτη κύησης, ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγετε είναι η πρόληψη:
Να τρώτε υγιεινά → Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά με έμφαση στα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα «λευκά τρόφιμα» όπως η ζάχαρη, το αλεύρι, τα ζυμαρικά και οι πατάτες, που είναι αμυλούχα και μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας.
Να μείνετε ενεργές → 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα είναι όλες ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου που μπορούν να αυξήσουν με ασφάλεια τον καρδιακό σας ρυθμό.
Να χάσετε βάρος πριν την εγκυμοσύνη → Οι μαιευτήρες δεν συνιστούν απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, το αδυνάτισμα εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη καθώς επίσης και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε.
Να κάνετε τακτικό έλεγχο → Εάν οι παράγοντες κινδύνου σας είναι υψηλοί, συζητήστε τους με τον μαιευτήρα σας και ζητήστε να κάνετε έλεγχο σακχάρου στο αίμα. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το διαβήτη κύησης προτού επηρεάσει εσάς ή το μωρό σας.
Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, ο γυναικολόγος θα σας προτείνει προσαρμοσμένα προγράμματα γευμάτων και καθημερινή άσκηση. Μπορεί επίσης να συστήσει ημερήσιο έλεγχο γλυκόζης αίματος, φάρμακα ή ενέσεις ινσουλίνης για να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη σας.